květák vařený
Květák je druh košťálové zeleniny, ve které najdeme velké množství vitamínu C. Obsahuje také betakaroten a vitamíny B a E. Z minerálních látek je zastoupen vápník, mangan a hořčík.
Květák obsahuje jen málo sacharidů a má nízkou kalorickou hodnotu, a tak je ideální pro redukční režim. Konzumace květáku se doporučuje i při onemocnění močového měchýře a tlustého střeva. Květák umí také pomoci s ledvinovými obtížemi.
Asi nejznámější úprava květáku je jeho smažená varianta, která je zajisté velmi chutná, ale bohužel jen málo prospěšná našemu zdraví. Zkuste ho raději využít do zdravých jídel jako jsou květákový koláč nebo květákovou kouli. Věděli jste, že z květáku lze vytvořit i sladká low carb kaše. Při vaření květáku může vznikat nepříjemný zápach. Tomu můžeme předejít tím, že ho budeme vařit v nezakrytm hrnci. Nebudou se v něm hromadit nepříjemné sirné látky.