mrkev
Mrkev je důležitá především pro svůj obsah betakarotenů a vitamínů A, B, C, D. Čerstvá mrkev nabízí také spoustu zdravé vlákniny.
Některé látky obsažené v mrkvi na sebe váží těžké kovy a pomáhají je tak lépe odvádět z těla. Mrkev pomáhá při problémech s šeroslepostí, močovými kameny nebo revmatickými záněty kloubů. V lidovém léčitelství se mrkev používala jako močopudný a projímavý prostředek.
Mrkev je zdravější vařená, než syrová, tělo tak lépe vstřebá betakaroten. Pokud chcete tělu zajistit dostatek vitamínu A, snězte denně alespoň 50 g čerstvé syrové mrkve. Aby se látky obsažené v této zelenině správně využily, je nutné ji konzumovat s troškou tuku. Například můžete do mrkvového salátu přidat několik kapek olivového oleje nebo pár ořechů, tučný sýr nebo si namazat chléb máslem. Pokud rádi zkoušíte zajímavé kombinace, máme pro vás recept na exotický Mrkvový salát s paprikou a chilli.