arašídové máslo
Kvalitní arašídové máslo je vyrobeno pouze z drcených či mixovaných arašídů. Avšak do některých výrobků se navíc přidávají i další ingredience (sůl, cukr, olej, dextróza, ...). Arašídy mají vysoký obsah tuku, kolem 45 – 50%, a poměrně značné množství bílkovin, kolem 25 – 30%. Dále v burácích najdeme například vitamíny skupiny B, hořčík, vápník, zinek či fosfor.
Arašídy jsou pro mnoho lidí alergenem. Příznaky alergie na burské oříšky se neliší od jiných potravinových alergií, a to včetně nejrizikovějšího projevu – anafylaktického šoku. Nejznámějšími alergeny obsaženými v burských oříšcích jsou Vicilin a Konglutinin. Antioxidanty obsažené v této dobrotě chrání buňky, tkáně a orgány a zpomalují jejich stárnutí. Arašídy působí příznivě na nervovou soustavu, zpomalují proces degenerace mozku, napomáhají předcházet diabetu, mají pozitivní vliv na léčbu kožních chorob a omezují vznik kardiovaskulárních onemocnění.
Arašídové máslo si vyrobte doma nebo dejte přednost kvalitnímu přírodnímu produktu, který je vyroben pouze z arašídů. Můžete ho pak použít na francouzský toast nebo na banánové palačinky.