chlebánek celožitný
základem výrobku je žitná mouka, která může být umleta z loupaných, či celých obilných zrn (často se používá směs mouky vymleté, i celozrnné). Žito obsahuje asi 70 % sacharidů, 9 -15% bílkovin a 1,5 % tuku. Najdeme v něm také vlákninu, vitamíny skupiny B a pestrou škálu minerálních látek (draslík, fosfor, železo, síru, fluor aj.).
konzumace žita a výrobků z něj, prospívá oběhovému systému, působí kladně na činnost střev (proti zácpě) a je prevencí hemoroidů, či nádorů. Žitné výrobky jsou o něco hutnější a sytější, než klasické pečivo. Ocení je tedy i lidé, kteří se snaží regulovat svou hmotnost.
pokud máte možnost, vybírejte žitné pečivo s obsahem kvásku (místo pečiva z droždí). Kvásek je přirozenou substancí, která posiluje imunitní systém. Pečivo z žitné mouky chutná dobře čerstvé, i starší a má delší trvanlivost, než ostatní druhy pečiva.