citrónová šťáva
Citrónová šťáva se získává vymačkáním nebo vylisováním citrónů. Obsahuje hodně vody a vitamín C.
Právě díky obsahu vitamínu C nám pravá citrónová šťáva pomáhá účinně posilovat náš imunitní systém a zmírňuje příznaky nachlazení. Šťáva z citronu je velmi přínosná pro náš organismus, v kombinaci s vlažnou vodou se doporučuje pít hned po ránu na lačno, organismus se tak lépe zbaví zbytků toxických látek a pročistí se. Tělo se tak přírodně detoxikuje a lépe se shazuje přebytečná hmotnost.
Pokud si citrónovou šťávu chceme přidat do horkého nápoje, například černého, zeleného nebo zázvorového čaje, pak nejdříve nápoj necháme trochu vychladnout, poněvadž příliš vysoká teplota vitamínu C nesvědčí (obdobně je to i s medem a jeho léčivými látkami). Citrónová šťáva se používá k závěrečnému pokapání ryb (losos, tuňák, candát, sumeček, ...) nebo k dochucení dipů, pomazánek a zálivek do salátu.