cizrna vařená
Cizrna vařená je bohatým zdrojem vápníku, železa a dále také fosforu, hořčíku a zinku. Z vitamínů je nejvíce zastoupen vitamín B15, B2, B6, E, C a provitamín A. Tuky jsou tvořeny mastnými kyselinami (kyselina linolová a další). Jedná se o luštěninu, která obsahuje vysoké množství sacharidů, nejvíce jich tu je obsaženo ve formě škrobu. Dále v ní najdeme bílkoviny, vlákninu a tuky.
Vařená cizrna pomáhá zlepšovat činnost trávicího traktu a v lidském těle také pozitivně ovlivňuje imunitní systém, nervovou soustavu, stav chrupavek či cholesterol. Vitamín B15 je vynikajícím antioxidantem a mastné kyseliny nás chrání před onemocněním srdce a cév. Cizrna jistě patří mezi potraviny, které se hodí pro zdravý životní styl, a je vhodná také pro celiaky a diabetiky, protože neobsahuje lepek a udržuje stabilní hladinu krevního cukru.