hlíva ústřičná
Tak jako řada dalších léčivých hub obsahuje i hlíva ústřičná specifický β-D-glukan, nazývaný pleuran. Najdeme zde i terpeny, statiny a dietní vlákninu (zejména chitin, ze kterého vzniká chitosan). Z vitamínů jsou zastoupeny zejména vitamíny řady B, vitamín D, C a K. Z minerálních látek tu najdete železo, draslík, fosfor, sodík, zinek, selen, bor či jod.
Glukany zvyšují aktivitu imunitního systému u člověka (i u zvířat), mají protizánětlivé a protivirové vlastnosti, přispívají ke snižování cholesterolu nebo pomáhají s odstraněním usazenin v cévách. Terpeny vykazují antibiotickou a protirakovinnou aktivitu. Statiny (lovastatin) pravděpodobně také snižují cholesterol v krvi, což je ještě posíleno obsahem dietetické vlákniny v této houbě, která má stejný účinek.
Hlívu ústřičnou můžete používat obdobně jako žampióny. Z této aromatické houby se dělá vyhlášená „dršťková“ polévka, ve které dršťky nahrazuje právě hlíva. Dalším skvělým jídlem je hlívový guláš.