kokosové mléko
Kokosové mléko se získává lisováním zralých kokosových ořechů. Z výživových hodnot obsahuje především sacharidy. Dále jsou v něm zastoupeny tuky a bílkoviny. Z minerálních látek obsahuje například vápník, fosfor, sodík, draslík a železo.
Toto rostlinné mléko je vyhledávané pro své antiseptické účinky. Umí také zlepšit trávení, usnadnit látkovou výměnu a zklidnit naše nervy. Dalším skvělým benefitem je podpora krvetvorby a pozitivní vliv na správnou hladinu krevního cukru. Je navíc vhodnou alternativou pro osoby, které mají alergii na kravské mléko.
Kokosové mléko bylo u nás donedávna poměrně neznámou surovinou a ani se běžně neprodávalo. V dnešní době ho již seženete téměř v každém větším supermarketu. Chcete-li kvalitní kokosové mléko v bio kvalitě, pak navštivte prodejnu zdravé výživy, avšak cena produktu je o dost vyšší. Kokosové mléko se hojně využívá v indické a asijské kuchyni. Z našich receptů můžete zkusit třeba ten na zelené kari s tofu a zeleninou nebo bezlepkové kokosovo-meruňkové lívance.