linecké třené s marmeládou
Linecké třené s marmeládou je asi nejznámější vánoční cukroví, které zdobí snad každý svátečně prostřený stůl. Každá hospodyňka na něj má svůj vlastní recept, ale obecně se na jeho přípravu používá bílá mouka, tuk (máslo nebo hera), cukr a žloutek z vejce. Na dochucení se tradičně přidává vanilkový cukr a citronová kůra. Z těsta se pomocí vykrajovátek vytvoří různé tvary (kolečka, kytičky, hvězdičky, srdíčka, zvonečky, stromečky, ...), které se položí na plech a upečou se. Následně se pak cukroví slepuje, nejčastěji marmeládou z červeného rybízu.
Nadměrná konzumace výrobků z bílé mouky, tuku a cukru neprospívá nikomu z nás. Tyto sladkosti stojí za vznikem a rozvojem nadváhy a obezity. Vánoční cukroví se ale podle tradic konzumuje jen jednou za rok, a pokud toto pravidlo dodržíme, pak si můžeme pár těchto sladkých kousků dopřát.
Tradičně se používá kyselejší marmeláda, tedy rybízová, jahodová nebo speciální linecká. Pokud rádi experimentujete, tak místo ovocné marmelády zkuste použít nutellu, nugetu, čokoládový krém nebo arašídové máslo, můžete tak objevit nové zajímavé chutě.