losos smažený
Losos obsahuje vysoký podíl bílkovin, omega 3-mastných kyselin, zdravého cholestrerolu a vitamínu D. Má výbornou schopnost zasytit a nevelký obsah kalorií. Dále obsahuje i vitaminy skupiny B, zejména B6, B3, B12. Losos obsahuje i pro život nezbytné minerální látky – například selen, magnézium, vápník, jód.
Konzumace ryb je doporučována jako prevence vůči rakovině, pro správné fungování centrálního nervového systému, podporují neurologický vývoj u nenarozených a malých dětí a na mozek působí také v dospělosti. Jsou prevencí před rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Další látky v lososech pomáhají v boji proti únavě, nespavosti či stresu, udržují správnou funkci štítné žlázy, podporují činnost ledvin a jater. Obsažený fosfor má vliv na silné zuby a kosti.
Lososi volně žijící v oceánech mají lepší nutriční vlastnosti, méně tuku a jsou méně energeticky vydatní než lososi z rybích farem. Pokud nemáme možnost koupit zcela čerstvou rybu, dejte přednost mraženým produktům, ale jednou rozmraženou rybu už znovu nezmrazujte.