mrkvová polévka
Mrkvová polévka je typická svou krásnou oranžovou barvou. Na mrkvovou polévku má každá hospodyňka svůj osvědčený recept. Základními ingrediencemi pro přípravu mrkvové polévky je mrkev a voda. Na základ se nejčastěji používá tuk a cibulka, dále sem patří koření (dle zvyklosti) a často také smetana, či jiné ingredience.
Mrkvová polévka určitě patří na racionální jídelníček, poněvadž je mrkev opravdu velmi zdravá zelenina. Pomáhá například při potížích s šeroslepostí, močovými kameny nebo revmatickými záněty kloubů. V lidovém léčitelství se mrkev používala jako močopudný a projímavý prostředek.
Pokud držíte redukční dietu, nahraďte smetanu jogurtem. Jestliže jste koupili mrkev s natí, nevyhazujte ji, ale zpracujte podobně, jako petrželku či jiné bylinky. Lze z ní vytvořit například skvělé pesto, které se pak výborně hodí do těstovin.