okurka nakládačka
Okurka nakládačka je výborným zdrojem vlákniny a vody, poněvadž obou složek obsahuje opravdu obrovské množství. Dále obsahuje i hořčík, draslík, vápník, sodík, fosfor, křemík a síru. Z vitamínů jsou zde zastoupeny A, C, K a vitamíny skupiny B.
Okurky nakládačky, stejně jako salátové okurky, jsou výbornou potravinou jak pro klasický jídelníček, tak i pro ten redukční. Jejich předností je minimální množství kalorií a vysoký obsah vlákniny, která příznivě ovlivňuje činnost našich střev. Díky obsahu vlákniny je i mírně projímavá. Navíc okurka je zelenina, která podporuje vylučování moči a snižuje ukládání kyseliny močové v těle. Využívá se na srdeční a ledvinové problémy, pomáhá při otocích a léčbě ledvinových nebo žlučových kamenů.
Okurka nakládačka se hodí velmi dobře do salátu, stejně jako salátová okurka. Pokud se chystáte 'nakládačky' zavařovat nebo si zakoupit v obchodě, tak pamatujte na to, že čím menší okurky jsou, tím bývají chutnější a křupavější. Ve větších okurkách je často mnoho nedobrých semen, jsou měkké a hodně vodnaté. Kyselé okurky se tradičně přidávají do bramborového salátu, ale skvěle se hodí i do dalších salátů, například do řepového.