okurky nakládané
Nakládané okurky mají nízkou energetickou hodnotu, protože obsahují 96% vody. Jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Obsahují malé množství proteinů, sacharidů a tuků. Okurky jsou naložené v nálevu obsahující vodu, ocet, cukr, cibuli, sůl a hořčičné semeno.
Okurka podporuje vylučování moči, snižuje ukládání kyseliny močové v těle. Využívá se na srdeční a ledvinové problémy, pomáhá při otocích a léčbě ledvinových nebo žlučových kamenů. Díky obsahu vlákniny je i mírně projímavá. Okurka se podílí i na udržování krevního tlaku, slouží jako prevence proti rakovině a působí hojivě na pokožku. Okurky jsou hůře stravitelné, proto nejsou vhodné pro šetřicí diety. Lák z okurek je podle babských rad dobrým lékem na kocovinu.
Nakládané okurky se nejlépe se hodí jako doplněk nebo příloha k jídlu. Aby se kyselost okurek zjemnila, je dobré je před použitím lehce orestovat na másle. Do salátu je lepší je nakrájet na velké kostky a do omáček nastrouhat nahrubo. Do omáček se dá použít i kvalitní lák, třeba do klasické znojemské omáčky.