paprika zelená
Zelená paprika je z velké části tvořena vodou, najdeme zde nejvíce sacharidů. Bílkoviny a tuku jsou zastoupeny méně. Obsahuje vlákninu, mastné kyseliny, vitamíny B (hlavně B9), C a E a minerály, jako vápník, draslík, železo a hořčík .
Konzumace zelené papriky je prospěšná pro těhotné ženy, kyselina listová působí pozitivně na vývoj plodu. Pozitivně působí i na krvetvorbu a ovlivňuje psychiku. Vitamín E pomáhá proti stárnutí a zabraňuje vzniku rakoviny. Paprika chrání zuby a dásně, podporuje trávení, dobrý zrak, imunitu organismu a snižuje riziko výskytu srdečních nemocí.
Zelené papriky jsou vhodné nejen na studenou kuchyni (saláty), ale třeba i na přípravu různých masových i bezmasých směsí (vegan kung pao) nebo na naplnění. Jako nádivka určitě zachutná mleté maso (vegetariáni mohou použít „maso“ sójové, Robi, ...), které můžeme smíchat s rýží a vhodným kořením. Poté se papriky upečou v troubě na oleji a mohou se servírovat s bramborem či kaší. Pokud k nim přiděláte rajskou omáčku, hodí se spíše s rýží, těstovinami nebo knedlíkem. Zelená paprika je paprika sklízená nezralá a může se později mírně zabarvit do červena. Nikdy však již nebude rovnoměrně červená, jako paprika plně zralá.