perníčky s cukrovou polevou
těsto na perníčky se skládá z pšeničné, či žitné (kombinace) mouky, cukru, vajec, tuku, mléka, kypřidla, koření, případně dalších ingrediencí (med, citrónová kůra, rum aj.). Cukrová poleva může být z cukru a vody, případně z cukru bílků a citrónové šťávy.
konzumace sladkých moučných výrobků není vhodná zejména pro osoby s nadváhou, obezitou nebo cukrovkou. Nadměrná spotřeba sladkostí může vést k tvorbě zubního kazu, vzniku nadváhy, obezity a přidružených onemocnění (zejména u osob s pasivním způsobem života).
upečte si celozrnné žitné perníčky bez cukru a cukrové polevy. Perníčky je možné osladit stévií, melasou, medem aj. Snažte se o pravidelný jídelní režim s dostatkem ovoce, zeleniny, bílkovin (maso, mléčné výrobky, vejce, luštěniny) a rozumným množstvím příloh (celozrnné pečivo a chléb, brambory, rýže, pohanka, těstoviny) a tuků (tučné ryby, ořechy, semínka, čerstvé máslo, kvalitní olej). Nezapomínejte na správný pitný režim. Nepřejídejte se ani méně kalorickými potravinami.