překapávaná káva
Překapávaná káva se připravuje tak, že se čerstvě namletá káva zalije horkou vodou a nechá se odstát 3 až 5 minut. Pak se přefiltruje přes kávový filtr.
Říká se, že tento typ kávy je pro zdraví našeho srdce nejlepší. V této kávě je také vyšší podíl vody, a tak je slabší než klasická káva. Díky obsahu antioxidantů pomáhá bojovat proti nádorovým onemocněním i rakovinou prostaty. Káva obsahuje kofein, který je výrazným stimulantem organismu.
Překapávaná káva může být dochucena klasickým mlékem nebo i jeho rostlinnou alternativou (mandlové, rýžové, sójové, ...). Doslazování kávy se raději vyvarujte, poněvadž klasický cukr neprospívá našemu organismu. K odpolední kávě se skvěle hodí koláček, buchta nebo dezert (jabkoun, kokosovo-meruňkový koláč, ...).