tatarská omáčka
Tatarská omáčka obsahuje především tuk, a tak je i její kalorická velmi vysoká. Základem pro výrobu klasické tatarské omáčky je majonéza (vyrábí se z vaječných žloutků a rostlinného oleje), do které se přidává koření a zelenina.
„Tatarka“ je velmi energetická pochutina, která by se měla na našem jídelníčku objevovat spíše výjimečně. Obsahuje velké množství tuku a většinou i zbytečné přídatné látky, které mohou poškozovat naše zdraví (zejména při konzumaci velkého množství produktu). Při nadměrné konzumaci může docházet k ukládání tuku, zejména pak u osob s celkově nezdravým jídelníčkem a sklony k sedavému způsobu života.
Pokud chcete žít zdravěji, připravte si tatarskou omáčku doma. K výrobě můžete použít i méně tučné náhražky majonézy (sojanézu, zakysanou smetanu, smetanový jogurt a podobně). Majonézu lze s těmito méně kalorickými náhražkami také zkombinovat. Svému zdraví však prospějete nejvíce, pokud ji zcela vyměníte za lehký tvarohový dip.