Vánočka tuková s rozinkami sypaná mandlemi
vánočka je produkt z bílé vymleté mouky doplněný o další přísady, mezi které nejčastěji patří cukr, droždí, mléko, vejce, rostlinný tuk, máslo, rozinky, mandle a různé zlepšovací přípravky, aromata či konzervanty
hlavní součástí vánočky je bílá mouka, která je zásobárnou tzv. „prázdných kalorií“. Do těsta se dále přidávají další, ne příliš zdravé přísady, jako je cukr, tuk neznámého původu a hlavně různá „éčka“. Proto tento výrobek není vhodný pro zdravou výživu.
tuková vánočka může obsahovat nejen máslo, ale i další tuky (většinou se jedná o směs obou). Naproti tomu máslová vánočka smí podle legislativy obsahovat pouze máslo. U potravin platí, že když je v názvu zdůrazněna některá složka, musí být ve složení uvedeno, kolik procent jí výrobek obsahuje. U tukových vánoček bychom tedy měli najít procentuální zastoupení tuku, u rozinkových nebo mandlových zastoupení rozinek nebo mandlí. Ne všichni výrobci toto pravidlo ale plní.