žemle celozrnná
základem celozrnné žemle je mouka, která je vymleta z celého obilného zrna (tedy včetně obalu a klíčku). Může se jednat o pečivo z mouky pšeničné, žitné či jiné. Aby mohl být výrobek označován jako celozrnný, musí těsto obsahovat alespoň 80 % celozrnné mouky (směsi mouk) z celkové hmotnosti pečiva.
celozrnná mouka jakéhokoli druhu má více vlákniny, vitamínů a minerálních látek, než mouka bílá. Díky vyššímu obsahu vlákniny a výživných látek je celozrnná žemle vhodná při redukčních dietách (lépe zasytí a obsažené cenné látky prospějí po mnoha stránkách organismu), při zácpě (zlepší střevní peristaltiku) či jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku. Celozrnné pečivo se nehodí pro malé děti, protože jejich organismus ještě není připravený na zpracování velkého množství vlákniny. Při dietě šetřící celozrnné žemle též nepodáváme, ale nahradíme je starším bílým pečivem.
celozrnné žemle kupujte raději v prodejnách se zdravou výživou, kde máte větší jistotu, že personál svůj sortiment zboží lépe zná a správně označuje.