kachní stehno pečené
Kachní stehno pečené se připravuje pomalým pečeným v troubě. Syrové kachní stehno se nasolí a posype kmínem, pak se položí do pekáčku, zaklopí se víkem a nechá se dostatečně dlouhou dobu pozvolna péct. Nakonec se poklička odklopí, zvýší se teplota a nechá se vypéct křupavá kůžička.
Pokrm je to bezpochyby velmi chutný, ale z výživového hlediska je zde až příliš mnoho tuku. Množství tuku je možné snížit, pokud odstraníme kachní kůži, která je velmi tučná. Také již není příliš vhodné přelívat maso výpekem, který obsahuje také velké množství kachního tuku.
Kachní stehno pečené se tradičně kombinuje s dušeným zelím a knedlíkem, který může být jak houskový, tak karlovarský nebo bramborový. Chcete-li jídlo alespoň trošku odlehčit, tak je možné zkusit vyměnit klasické knedlíky za ty domácí, které připravíte o něco zdravěji (fit knedlík, ovesný knedlík, ...).