tvarohové knedlíky jahodové
Tvarohové knedlíky jahodové se připravují z tvarohové těsta, tedy z tvarohu, pšeničné polohrubé mouky, žloutků a špetky soli. Těsto se nechá odležet a pak se vyválí a vytvoří se z něho knedlíky, které se plní jahodami. Pak se připravené knedlíky vaří ve vařící vodě.
Tento pokrm je zdrojem sacharidů, ale i bílkovin. Najdeme zde však i tuky, jejich výše hodně záleží na tom, zda-li si knedlíky na talíři polejete navíc máslem. Chcete-li snadno snížit energetickou hodnotu pokrmu, pak másla použijte jen málo nebo ho zcela vynechte. Další možností je neposypávat pokrm cukrem a místo toho použít nízkokalorický sladící sirup nebo například stévii. Tvarohové knedlíky obsahují více bílkovin než klasické kynuté knedlíky, je to dáno tím, že se k jejich přípravě používá tvaroh.
Tvarohové knedlíky jahodové se často podávají přelité máslem, posypané tvrdým tvarohem a pocukrované moučkovým cukrem. Někdo přidává i kakao nebo skořici. Tvarohové knedlíky je samozřejmě možné naplnit i jiným ovocem, například borůvkami, malinami, meruňkami nebo švestkami. Pokud rádi zkoušíte nové recepty, pak s námi můžete zkusit švestkové knedlíky naruby.