svíčková omáčka
Svíčková omáčka se tradičně připravuje na cibulovém základu s opečenou kořenovou zeleninou. Z koření sem patří nové koření, celý pepř a bobkový list. Omáčka se rozmixuje do hladka a měla by se i propasírovat. Dochucuje se solí, cukrem, octem a citronovou šťávou. Zahušťuje se buď klasickou jíškou nebo zálivkou, která je tvořena moukou s vodou či mlékem/smetanou. Hotová omáčka se tradičně podává s houskovým či karlovarským knedlíkem, plátkem libového hovězího masa, šlehačkou, brusinkami a plátkem citrónu.
Klasická svíčková omáčka patří mezi tučnější a kalorické omáčky. To je dáno zejména přítomností smetany a zahuštěním. Pokud si přejete dát si svíčkovou, ale jste v redukčním režimu, tak se vyhněte klasickému zahušťování jíškou nebo moukou. Místo toho použijte k zahuštění rozmixovanou zeleninu.
Jako přílohu si místo klasického houskového knedlíku, který obsahuje jen minimum živin, připravte fit knedlík nebo LC knedlík, který má vyšší obsah bílkovin. Další možností je zvolit zcela jinou přílohu, například vařenou quinou, pohanku, celozrnná rýži či bulgur. I když to vypadá na první pohled netradičně, tak chuťově to není vůbec špatné. Pokud si chcete zkusit uvařit svíčkovou, ale nevíte jak postupovat, tak se stačí řídit osvědčeným receptem.