agávový sirup
Agávový sirup je přírodní sladidlo tvořené zejména monosacharidem fruktózou (ovocný cukr). Zastoupeno je i menší množství dextrózy a velmi nízké množství sacharózy.
Fruktóza je sladší než řepný cukr a stejné sladkosti pokrmů dosáhnete s polovinou kalorií. Proto je sirup z agáve vhodným sladidlem pro lidi s nadváhou. Sirup z agáve má nízký glykemický index, což v praxi znamená, že po jeho konzumaci nestoupá hladina krevního cukru tak rychle, jako po použití cukru, či medu. Sirup z agáve obsahuje zbytkové množství inulinu (cca 3 g na 100 g sirupu), který podporuje zdravou střevní mikroflóru a tím také správnou činnost střev. Sirup je snadno stravitelný, napomáhá činnosti žlučníku, i trávení tuků a působí preventivně proti usazování cholesterolu v cévách. Jedná se o sladidlo vhodné pro děti a rekonvalescenty.
Agávový sirup můžete použít do ovocných salátů, jogurtů, na müsli a lupínky, palačinky a lívance, či k oslazení čaje. Výhodou agávového sirupu je skutečnost, že necukernatí. S oblibou se tento sirup také používá při sladkém pečení a při přípravě různých dezertů (banánový chlebík s čokoládou, tvarohový čoko dortík s ovocem, ...).