aljašská treska filety
Aljašská treska filety je opracovaný výrobek zbavený kůže a kostí. Výrobek obsahuje velké množství bílkovin a vody. Výhodou je velmi malé množství tuku. Obsahuje minerální látky jako draslík, sodík, hořčík, vápník, fosfor a vitamín B1, B2 a B12. Treska je pojem, který se používá pro několik rodů mořských ryb z čeledi treskovití.
Díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu tuku, a tedy i kalorií, je treska ideální potravina i do redukčního režimu. Rybí maso je i snadno stravitelné, a tak ho mohou konzumovat i senioři a děti. Je však nutné dávat pozor na případné kosti.
Treska je velmi dietní ryba, a tak k ní můžete přidat trochu kvalitního tuku - másla nebo olivového oleje. Její chuť bude pak mnohem lahodnější. Za nejlepší tepelnou úpravu ryb se považuje je vaření, dušení či opékání. Naproste nevhodné je dlouhé smažení na velkém množství nekvalitního tuku, obzvláště v případě, že jako přílohu zvolíte smažené hranolky s tatarkou. Místo této přílohy si vyberte vařené brambory nebo bramborovou kaši a doma připravený bylinkový dressing. Na jeho přípravu je vhodná petrželka, pažitka či kopr - tyto bylinky v kombinaci s plnotučným či polotučným jogurtem, medem, citronovou šťávou, solí a pepřem, skvěle pozdvihnou chuť pokrmu. Inspirace najdete v našich receptech, zkuste si s námi připravit brokolicovo-batátové pyré s treskou nebo brokolicové fašírky.