bageta celozrnná
Základem celozrnného pečiva, tedy i celozrnné bagety, je mouka připravená z celého obilného zrna včetně obalu a klíčku. Může se jednat o pečivo z mouky pšeničné, žitné či jiné (u bagety jde ve většině případů o mouku pšeničnou). Aby mohl být takový výrobek označován jako celozrnný, musí těsto obsahovat alespoň 80% celozrnné mouky (nebo směsi mouk) z celkové hmotnosti pečiva. Podle podílu, obsahu a kvality jednotlivých složek - celozrnná mouka, bílá mouka, droždí, sůl - se odvíjí i obsah výsledného produktu.
Celozrnná bageta má oproti pečivu z bílé mouky vyšší nutriční hodnotu. Má vyšší obsah vitamínů, minerálů, vlákniny a zároveň nižší glykemický index. Všechny tyto obsažené látky kladně působí na naše zdraví. Celozrnné pečivo se hodí pro sportovce, osoby redukující hmotnost nebo třeba diabetiky. Vhodné naopak není například pro osoby s šetřící dietou nebo s nesnášenlivostí lepku. U malých dětí to s konzumací vlákniny nepřeháníme (doporučené množství vlákniny se určuje podle věku dítěte) a preferujeme pečivo z bílé mouky.
Celozrnné pečivo kupujte raději v prodejnách se zdravou výživou, kde máte větší jistotu, že personál svůj sortiment zboží lépe zná a správně označuje. Ve velkých prodejnách se často stává, že pečivo vydávané za celozrnné je ve skutečnosti z vymletého obilí. Další možností je, upéct si doma vlastní celozrnné bagety.