bagetka malá
Bageta malá je běžné pšeničné pečivo, které se peče z bílé mouky, pitné vody, droždí nebo i kvásku, jedlé soli a řepkového oleje. Často se přidává i látka zlepšující mouku.
Bílé pečivo, rohlíky, housky a bagety by určitě neměli tvořit základ našeho jídelníčku. Jejich občasná konzumace zdravým a fyzicky aktivním osobám neuškodí, ale zároveň ani příliš neprospěje. Toto obyčejné pečivo je chudé na vlákninu, živiny a má poměrně vysoký glykemický index. To znamená, že brzy po jeho konzumaci pocítíme hlad.
Malá bagetka je určena k možnosti rychlé přípravy svačiny, snídaně i večeře. Stačí když ji rozříznete, namažete pomazánkou, sýrem nebo máslem, přidáte šunku, sýr, vejce, lístky salátu a plátky rajčat a okurky. Hodí se ale také k zapékání v klasické nebo mikrovlnné troubě. Z bílých baget a rohlíků se často připravuje i domácí nádivka.