Balkánský sýr Pilos
Balkánský sýr Pilos je složen z mléka, jedlé soli, mlékařské kultury a mikrobiálního syřidla. Z hlavních živin jsou nejvíce zastoupeny bílkoviny a jen malé množství sacharidů. Dodává do těla i další cenné látky, jako například vápník, fosfor, hořčík, sodík, draslík, či vitamíny A, D, E nebo B.
Sýr můžete zařadit do racionálního jídelníčku i jídelníčku osob s redukční dietou. Hodí se při zvýšené potřebě vápníku, tedy pro děti a dospívající, nebo osoby s osteoporózou. Mají dobrý vliv i na obranyschopnost organismu a stres. Některé bílkoviny obsažené v sýrech, především kasein chrání před zubním kazem. Konzumace sýrů je prospěšná i pro naše nehty. Balkánský sýr by se měl na jídelníčku objevovat spíše pro jeho zpestření, protože obsahuje větší množství soli, což je nevhodné zejména pro kardiaky, hypertoniky a pacienty s onemocněním ledvin.
Pokud držíte redukční dietu nebo nechcete přijímat tolik soli, můžete si balkánský sýr namíchat se strouhaným tvarohem (ideálně v poměru 1:1). Při použití balkánského sýra počítejte s obsahem soli ve výrobku a pokrm již nepřisolujte (nebo jen mírně). Balkánský sýr nemusíte přidávat pouze do zeleninových salátů, hodí se i pro teplé pokrmy nebo pro slané pečivo (pohankové muffiny).