balzamikový ocet (aceto balsamico)
Balzamikový ocet (aceto balsamico) je zvláštní druh octa vyráběný tradičně v italské Modeně. Produkt se připravuje přímo z vylisovaných hroznů odrůdy Trebbiano.
Vliv balzamikového octa na zdraví člověka závisí na kvalitě produktu a množství a pravidelnosti jeho konzumace. Má příznivý vliv na trávení a podporuje sílu našeho imunitního systému. Balzamikový ocet pomáhá také regenerací našich cév a umí urychlovat metabolismus.
Na pultech obchodů najdeme dva základní druhy balzamikových octů - bílé a tmavé. Bílý ocet se vyrábí z octu bílého vína a vinného moštu z odrůdy hroznů Trebbiano, tmavý zůstává zrát v sudech (díky tomu získává svou typickou chuť). Balzamikové octy jsou určeny pro přípravu studených jídel, výborně dochutí různé zeleninové saláty. V teplé kuchyni je možné ocet přidat až zcela na závěr.