batáty pečené bez slupky
Batáty pečené bez slupky patří mezi netypické přílohy, které zpestří náš jídelníček. Batáty neboli sladké brambory nám nabízí hodně vitamínu A. Sladké brambory pochází ze Střední Ameriky a jejich barva může být bílá, žlutá až sytě oranžová.
Velkou výhodou batátů je bezpochyby jejich vysoký obsah vitamínu A, jedna středně velká brambora obsahuje celou denní dávku. Tento vitamín je rozpustný v tuku, a tak brambory pečené na sucho pokapejte troškou kvalitního oleje (olivový, sezamový, dýňový, ...). Konzumace sladkých brambor pozitivně stimuluje odolnost imunitního systému. Batáty jsou zdrojem důležitých minerálních látek, najdete zde především mangan, draslík a železo.
Prý existuje až kolem pěti tisíc druhů sladkých brambor, avšak zakoupit je možné jen několik nejběžnějších odrůd. Pečené batáty se skvěle hodí k masu, sýrům i rybám. Další zajímavý tip na využití batátů je recept na chutnébatátové burgry. Z batátů je také možné vytvořit různé placky nebo pyré.