bramborák
Bramborák se tradičně připravuje z nastrouhaných brambor, mouky a vajec. Těsto se ochucuje utřeným česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Vytvoří se placky, které se smaží na tuku (olej, sádlo, ...). Někdo do bramboráků přidává také mléko, šunku, slaninu, kmín, či jiné ingredience dle zvyklosti.
Smažené pokrmy nejsou vhodné pro racionální stravování a už vůbec ne pro redukci hmotnosti. Obsahují totiž velmi mnoho tuku a mají vysokou kalorickou hodnotu. Bramboráky jsou i těžce stravitelné, protože obsahují mnoho tuku a česnek.
Bramborák lze připravit na teflonové pánvi s použitím minima tuku nebo můžete zkusit osvědčený recept na odlehčené bramboráky. Těsto na bramboráky můžete nalít do vymazané a vysypané formy a upéct jako koláč. Bramborák servírujte s čerstvou zeleninou nebo kysaným zelím.