bramborová kaše se smetanou
Bramborová kaše se smetanou je velmi oblíbená příloha, která se připravuje z uvařených brambor, smetany a soli. Někdo navíc přidává i máslo.
Tato verze kaše obsahuje o dost více tuku než klasická verze, ve které je použito jen mléko. Tato kaše je z výživového hlediska především zdrojem sacharidů a tuku. Chceme-li redukovat svou váhu, tak je tato varianta bramborové kaše nevhodná a je také těžší na trávení.
Poněvadž je bramborová kaše se smetanou sama o sobě již dosti kalorická, tak ji volíme jako přílohu k libovému masu (krůtí steak, pečená kuřecí prsa bez kůže, pečený králík, ...). Pokud chcete svůj jídelníček odlehčit a zpestřit, tak můžete zkusit i jiné alternativy kaší, a to například zeleninové pyré, které je méně kalorické. Chuťově zajímavé je třeba lilkové pyré z Maroka nebo hráškové pyré.