bramborové noky
Základem bramborových noků jsou vařené brambory, pšeničná mouka, vejce a sůl. Vytvořené bramborové noky se pak vaří ve vroucí osolené vodě tak dlouho, dokud nevyplavou na povrch.
Bramborovými noky lze zpestřit racionální jídelníček zdravých a aktivních osob. Konzumace noků, halušek, knedlíků a podobných moučných výrobků není vhodná zejména pro fyzicky pasivní jedince nebo osoby s nadváhou. Pozor by si na ně měli dávat osoby s nesnášenlivostí lepku, poněvadž obsahují i mouku, která je obilným produktem.
Bramborové noky lze konzumovat ve sladkém i slaném podání. Hodí se skvěle jako příloha, podobně jako bramborové knedlíky, nebo si z nich lze připravit i hlavní chod. Záleží jen na vás, co máte rádi. Dají se kombinovat se zelím a uzeným masem, se špenátem a zakysanou smetanou, nebo se žampiony a sýrovou omáčkou. Máte-li rádi sladká jídla, pak je zkuste s tvarohem a ovocem, nebo s mákem a moučkovým cukrem. Pokud si bramborové noky neděláte sami, ale kupujete je, přečtěte si pozorně složení výrobku – některé produkty totiž obsahují zbytečně mnoho přídatných látek.