bramborový salát bez majonézy
Bramborový salát bez majonézy je oproti klasickému méně tučný. Na bramborový salát bez majonézy existuje celá řada receptů. Obsah potraviny se bude odvíjet od volby jednotlivých ingrediencí, jejich vzájemném poměru a od pracovního postupu přípravy salátu.
Konkrétní vliv na zdraví se vždy odvíjí podle receptu a použitých surovin. Brambory, které jsou hlavní surovinou tohoto jídla, obsahují převážně sacharidy a škroby. Obsahují také minerální látky jako zinek, hořčík a železo, které jsou pro velmi důležité pro správnou funkci našeho organismu. Pokud do salátu přidáte i vařené vejce, pak bude obsahovat i kvalitní bílkoviny a tuky. Vařená, dušená nebo sterilizovaná zelenina zas přidá vitamíny a vlákninu.
Majonézu lze v bramborovém salátu zcela vypustit nebo nahradit (vhodný je jogurt, smetana, sojanéza, kvalitní olej lisovaný za studena, ...). Při redukční dietě je nejvhodnější náhradou majonézy polotučný jogurt nebo přiměřené množství oleje (nejlépe lisovaného za studena). Inspirovat se můžete i v našich receptech, kde najdete lehký švédský bramborový salát.