bramborový salát s majonézou
Bramborový salát s majonézou se připravuje z vařených brambor, kořenové zeleniny, cibule a majonézy. Na dochucení se nejčastěji používá sůl a pepř. Někdy se přidává i trocha plnotučné horčice.
Brambory mají skvělý sytící efekt, poněvadž obsahují hodně vlákniny. Jsou z velké části tvořeny vodou, škrobem a obsahují i vitamíny C, B1 a B6. Lehce povařená nebo čerstvá kořenová zelenina oproti sterilizované nabídne celou řadu zdraví prospěšných látek, minerálů a vitamínů.
Pro přípravu bramborového salátu použijte brambory označené varný typ A. Bramborový salát je možné připravit i mnohem zdravěji, stačí dát pouze 1 lžíci majonézy a zbytek dle potřeby nahradit bílým selským jogurtem. Místo sterilizované zeleninové směsi použijte zeleninu čerstvou, kterou můžete nastrouhat nebo mraženou, která se doporučuje lehce povařit. Bramborový salát s majonézou patří k typickým českým vánočním jídlům, a tak pokud po celý rok dodržujete zdravý životní styl, tak si ho můžete jednou za rok dopřát.