brambory s olejem pečené na plechu
Brambory s olejem pečené na plechu jsou oblíbenou přílohou k masu i rybám. Připravují se pečením v troubě spolu s rostlinným olejem (olivovým, slunečnicovým, řepkovým, ...). Pro lepší chuť se používají různé směsi koření, čerstvé bylinky nebo jen sůl a pepř. Brambory lze péct oloupané i neoloupané.
Brambory, které se pečou s olejem, mají vyšší energickou hodnotu, než ty které se pečou bez tuku (na sucho). Brambory nám nabízí řadu vitamínů, minerálů a vlákniny, a to i přesto, že se tepelnou úpravou jejich výživová hodnota snižuje. Nejvíce zdravých látek se nachází ve slupce a těsně pod ní. Pečené brambory mají o dost vyšší glykemický index než ty vařené. Ale pokud nedržíte přísnou redukční dietu a žijete aktivním životním stylem, tak vám jejich občasná konzumace rozhodně neublíží.
Brambory je možné péct nakrájené na kolečka, kostičky nebo měsíčky. Chcete-li brambory péct celé, pak je lepší si je předvařit ve vodě či páře do poloměkka. Brambory obsahují hodně vody, a tak pečením ztrácí svůj objem. Množství brambor potřebné pro pečení je tedy větší než když bychom je chtěli vařit. K pečeným bramborám se například skvěle hodí pečené kuřecí paličky nebo vepřová kotleta.