brokolice zapečená se sýrem a bramborem
obsah výsledného pokrmu závisí na způsobu jeho přípravy a na poměru a kvalitě jednotlivých ingrediencí.
obecně lze říci, že se jedná o velmi zdravý pokrm. Brokolice je zdrojem vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a vlákniny. Totéž platí o bramborách. U sýru je důležité volit takový, který je, pokud možno, bez nežádoucích přídatných ingrediencí. Zelenina by neměla být příliš rozvařená a měla by se připravovat šetrným způsobem (nejlépe v páře), aby si zachovala co nejvíce ze svých živin.
pokud máte pěkné nové brambory, použijte je i se slupkou. Na zapečení je vhodný nízkotučný (při redukční dietě) či polotučný sýr. Nejvhodnější (ze zdravotního hlediska) jsou sýry čerstvé. Vybírat můžete mezi klasickými výrobky, ale určitě vám prospějí také sýry z kozího či ovčího mléka. Vyhněte se „sýrovým výrobkům“ (nejedná se o sýr, ale o jeho náhražku) či taveným sýrům (jsou zdrojem fosforečnanů).