buchta s tvarohovou náplní
klasické tvarohové buchty se pečou z kynutého těsta, které se skládá z bílé mouky, mléka, tuku (používá se máslo či tuk na pečení), droždí, cukru, vajec a špetky soli. Někdy se přidává také cukr vanilkový. Základem náplně je tvaroh, který se sladí cukrem a doplňuje rozinkami. Někdo přidává i trošku rumu (rumové esence), smetanu, či vanilkový cukr. V kupovaných buchtách, (zejména z velkých řetězců), můžeme také často najít řadu přídatných látek (stabilizátory, zahušťovadla, emulgátory, barviva aj.).
pokud žijete aktivním způsobem života a nemáte problémy s hmotností, můžete pro zpestření jídelníčku občas tvarohové buchty zařadit. Lepší je samozřejmě domácí varianta připravená ze zdravějších surovin. Kupované buchty obsahují většinou nekvalitní levný tuk a bývají zdrojem látek, které nejsou vhodné pro zdravý životní styl.
pokud máte chuť na tvarohové buchty, můžete si upéct jejich zdravější variantu. Jako základ těsta lze použít celozrnnou mouku, místo cukru pak med či jiné sladidlo apod. Zdravé a méně zdravé varianty surovin lze také v různém poměru kombinovat, což se doporučuje zejména v období přechodu na zdravější stravovací návyky.