buchta tvarohová
Buchta tvarohová patří mezi oblíbené domácí moučníky. Klasické tvarohové buchty se vyrábějí z kynutého těsta, které se naplní tvarohovou nádivkou (tvaroh, cukr, rozinky, vanilka, případně rum), pomastí tukem a nechají se upéct v troubě do zlatova. Tvarohová buchta může být upečena také z litého těsta.
Pozitivem tvarohové buchty je obsah tvarohu, který je zdrojem kvalitních bílkovin, vápníku a dalších, zdraví prospěšných látek. Nadměrná spotřeba sladkých moučných výrobků může být příčinou nadváhy, obezity, hyperaktivity a jiných zdravotních potíží. Vliv kousku buchty na vaše zdraví jistě nebude velký. Strava se hodnotí komplexně a závisí na mnoha faktorech – vaší současné tělesné konstituci, zdravotním stavu, pravidelnosti v jídle, dlouhodobém složení jídelníčku aj. Ve svém jídelníčku klaďte důraz na konzumaci zeleniny a ovoce, bílé pečivo nahraďte celozrnným, nezapomínejte na příjem mléčných výrobků a libového masa či ryb a dbejte také na pitný režim. Správné stravování doplňte přiměřeným pohybem a pozitivním myšlením.
Zkuste upéct tvarohový moučník z celozrnné mouky a se sníženým množstvím cukru a tuku, například tvarohovou buchtu s proteinem nebo zdravější monte buchu. Pochutnáte si, a zároveň i snížíte množství přijatých kalorií.