budapešťská pomazánka
Budapešťská pomazánka se hodí jak na chléb a pečivo, tak i na jednohubky. Jedná se o pomazánku, jejímž základem je měkký tvaroh. Dále se přidává paprika, sůl, máslo nebo rostlinný tuk, někdy i cibule, kápie, hořčice nebo smetana.
Budapešťská pomazánka je vhodná pro osoby vyznávající zdravý životní styl nebo praktikující redukční či diabetickou dietu. V případě redukční diety se vyhýbejte přidávání tučných ingrediencí, tedy másla, margarínu, majonézy či smetany. Tvaroh volte nízkotučný nebo polotučný.
Vyhněte se kupovaným pomazánkám, které mohou obsahovat řadu nevhodných přísad (majonézu, glukózový sirup, cukr, umělá sladidla, modifikovaný škrob, konzervanty, regulátory kyselosti, barviva, ...). Budapešťská pomazánka lze totiž snadno připravit i doma! Pokud držíte redukční dietu, tak se opravdu zamyslete se nad volbou tučnosti tvarohu a kvalitě a množství přidávaného tuku.