bulka bílá Schär
jedná se o pečivo, jehož základem je bílá mouka.
bílá mouka – tedy základ bílé bulky, je zbavena většiny vitamínů a minerálů. Obsah vlákniny je v ní také zanedbatelný. Proto nemá konzumace bílého pečiva žádný přínos pro naše zdraví (dodá jen „prázdnou“ energii). Naopak můžeme říci, že při větší a častější spotřebě takového pečiva stoupá riziko výskytu civilizačních onemocnění, jako je obezita či diabetes mellitus. Důvodem je fakt, že po konzumaci bílého pečiva s nízkým obsahem vlákniny a vysokým obsahem jednoduchých cukrů, prudce stoupá hladina cukru v krvi a poté zase strmě klesá. Z dlouhodobého hlediska tyto výkyvy mohou zapříčinit inzulinovou rezistenci (až vznik cukrovky). Dávejte přednost celozrnnému pečivu a to bílé zařazujte spíše pro zpestření jídelníčku. Pečivo z bílé mouky upřednostňujeme u dětí, které nemají ještě tak dobře vyvinutý organismus, aby mohly přijímat velké dávky vlákniny.
upečte si domácí celozrnné pečivo. Pokud přecházíte z konzumace výhradně bílého pečiva na pečivo celozrnné, které má pro vás nezvyklou chuť, můžete bílou a celozrnnou mouku nejprve míchat a postupem doby navyšovat poměr ve prospěch mouky celozrnné.