bulka vícezrnná
vícezrnné pečivo se vyrábí z mouky, do níž jsou kromě pšenice a žita přidány i jiné obiloviny, luštěniny či olejniny a to alespoň v objemu 5 % z celkového množství. Na trhu nalezneme mnoho druhů vícezrnných bulek z různých zdrojů, které se liší složením i způsobem zpracování.
podle obsahu konkrétního výrobku se odvíjí i vliv takového pečiva na naše zdraví. Obecně lze říci, že čím více druhů mouky (nejlépe celozrnné), luštěnin a olejnin bulka obsahuje, tím lépe (širší spektrum cenných látek). Většinou ale platí, že k výrobě vícezrnných produktů se celozrnná mouka používá jen minimálně.
pokud je to možné, sledujte konkrétní složení pečiva a dávejte přednost výrobkům z celozrnné mouky. Celozrnné pečivo vás díky vyššímu podílu vlákniny na delší dobu zasytí (musí mít alespoň 80% podíl celých zrn). Pro malé děti je vhodnější pečivo z bílé mouky.