čaj mátový
Mátový čaj se vyrábí ze sušených lístků máty. Nejvýznamnější látkou v této bylince je mentol, který je součástí silice, kterou máta obsahuje a to v množství 1 – 2%).
Mátový čaj skvěle zažene žízeň a osvěží. Mimo to je pomocníkem při bolestech břicha, zklidňuje totiž podrážděný žaludek, zmírňuje menstruační bolesti, uvolňuje napětí a křeče. Mátový čaj je ale také prevencí chřipky a nachlazení. Uplatní se také uplatní u osob, které mají problémem se zápachem z úst nebo u lidí s kocovinou (místo kávy).
Z čaje připraveného z čerstvých mátových lístků budete mít větší chuťový zážitek i zdravotní prospěch. Protože nelze koupit 1 větvičku bylinky, lze si zbylou mátu za tímto účelem také zamrazit (šetrnější způsob konzervace než sušení). Otrhejte jednotlivé lístky, dobře je operte, osušte a volně vložte do mikrotenového sáčku do mrazničky. Pak už jen stačí vyndat požadované množství lístků, zalít je vroucí vodou a vychutnávat skvělý nápoj. Na dochucení je výborný med a čerstvá šťáva z citrónu. Pokud kupujete mátový čaj, raději si připlaťte za kvalitní produkt. Mnoho levných výrobků nemá výše uvedený zdravotní prospěch.