Camembert Pilos
Camembert Pilos je měkký zrající plnotučný sýr s bílou plísní na povrchu, který má 43% sušiny a obsahuje 45% tuku v sušině. Camembert je plísňový sýr francouzského typu, který nám z výživového hlediska nabízí zejména tuky a bílkoviny.
Plísňové sýry jsou zdrojem mléčných bílkovin, ale i obsahují i poměrně hodně tuku. Jejich občasná konzumace zdravým a aktivním osobám neuškodí. Na pozoru by se měli mít osoby, které se snaží zredukovat svou hmotnost, protože díky vysokému obsahu tuku, má tento sýr i vysokou energetickou hodnotu. Je pak potřeba k tomu vhodně upravit svůj doporučený celkový denní příjem kalorií.
Camembert Pilos se hodí na přípravu studeného občerstvení i teplých jídel. Chcete-li ho využít pro přímou konzumaci, pak ho alespoň půl hodiny předem vyndejte z lednice, rozbalte ho a nechte ho odležet při pokojové teplotě. Jeho chuť bude mnohem lepší. Tento sýr se používá i pro zapékání jídel, například těstovin, brambor nebo i zeleniny. Samozřejmě je možné ho přidat i na pizzu.