celozrnné těstoviny vařené
Celozrnné těstoviny vařené obsahují více vlákniny než ty klasické. Základem těsta na celozrnné těstoviny je celozrnná, nejčastěji pšeničná mouka.
Díky obsahu celého zrna mají celozrnné těstoviny vyšší nutriční hodnotu než těstoviny klasické. Jejich pozitivem je také nižší glykemický index, který je dán vyšším množstvím obsaženého lepku. Tyto těstoviny se tedy nehodí pro pacienty s celiakií. Vhodně doplněné celozrnné těstoviny jistě patří do zdravého a pestrého jídelníčku. Při redukční dietě je možné výrobek také použít, ale pamatujte na to, že jakékoliv těstoviny jsou velmi energetické bohaté, a proto je nutné zvolit odpovídající porci.
Celozrnné těstoviny vařené se používají stejně jako ty klasické, tedy jako příloha k omáčkám, jako základ jídla nebo různých těstovinových salátů (těstovinový salát s fazolkami). Abyste zbytečně nezvyšovali glykemický index pokrmu, vařte těstoviny opravdu jen po dobu, která je uvedena na obalu. Pokud máte bezlepkovou dietu, můžete se poohlédnout po těstovinách z kukuřičné, pohankové či rýžové mouky, které se vyrábějí i v celozrnné variantě.