česneková polévka (česnečka)
Česneková polévka (česnečka) je velmi aromatická polévka, která je oblíbená zejména milovníky česneku. Na 'česnečku' existuje mnoho receptů. Společnou surovinou všech variací je snad tuk, česnek, majoránka, pepř a sůl. Někdo dává zavářku v podobě brambor, jiný používá pouze vývar, do kterého nakonec přidá zapečený toast či chlebové krutóny. Vydatnější česnečky často obsahují také slaninu, uzené maso, šunku, vejce, smetanu, sádlo nebo jiné suroviny.
To jak tato polévka bude ovlivňovat naše zdraví, záleží vždy na jejím složení, od kterého se odvíjí i konkrétní výše jednotlivých makroživin. Pokud držíte redukční dietu, použijte pro přípravu této vyprošťovací polévky domácí zeleninový vývar, do kterého následně vložte rozdrcený česnek, pokrájenou zeleninu z vývaru, vařené brambory a rozumné množství olivového oleje lisovaného za studena (přidávejte až těsně před podáváním).
Česnekovou polévku si můžete ozdobit strouhaným nízkotučným sýrem nebo libovou šunkou. Místo zavářky v podobě kostiček pokrájených brambor či toastu můžete zvolit pečenou bramboru i se slupkou, kterou gratinujete rozpuštěným sýrem.