Cheescake jahoda
jahodový cheescake je zákusek tvořený korpusem a krémovou vrstvou s obsahem ovoce a lze ho připravit podle mnoha receptur. Korpus se zpravidla skládá z drcených máslových sušenek, které se smísí s máslem (jiným tukem), natlačí do formy a nechají zapéct v troubě. Krém je pak směsí čerstvého sýru (lučina, ricotta, Buko, Philadelphia aj.), cukru, popř. dalších ingrediencí (smetana ke šlehání, zakysaná smetana, vanilka, želatina, vejce aj.), dle konkrétní receptury.
závisí na konkrétním složení zákusku, velikosti porce a zdravotním stavu a převažujícím životním stylu strávníka.
jestliže potřebujete méně kalorický moučník, nahraďte hlavní suroviny vhodnějšími ingrediencemi. Místo čerstvého smetanového sýra použijte polotučný (nízkotučný tvaroh), místo smetany polotučný jogurt, cukr vyměňte za stévii (med, javorový sirup apod.), máslové sušenky nahraďte drceným knäckebrotem nebo celozrnnými piškoty apod. Pokud použijete do části dortu kakao, bude cheescake chutnat také milovníkům hnědého krému.