chléb celozrnný pšenično žitný
celozrnný chléb je oproti chlebu z vymleté mouky bohatší na minerální látky, vitamíny i stopové prvky. Kromě toho je i dobrým zdrojem vlákniny.
celozrnné obilné výrobky mají významný ochranný vliv proti nemocem srdce a některým typům rakoviny (zejména rakovina tlustého střeva). Celozrnný chléb a pečivo se nedoporučuje dávat malým dětem. Jejích organismus není ještě řádně připraven na vysoké množství obsažené vlákniny (množství vlákniny doporučené pro děti se odvíjí od jejich věku).
pokud máte čas a chuť, upečte si chléb podle vlastní chuti (domácí pekárna není nutná). Použít můžete právě takový poměr surovin, který vyhovuje vám a vaší rodině. Do chlebového těsta nebo navrch bochníku jsou výborné různé druhy oříšků či semínek. Někdy se přidává i sušené ovoce (datle, fíky, švestky aj.). Kromě lepší chuti dosáhnete i vyšší nutriční hodnoty takového chleba. Chléb lze péct přímo na plechu nebo ve formě. Pokud je těsto řidší, výborná je silikonová forma, která se nemusí ani vymazávat.