chléb Šumava
Chléb Šumava obsahuje pšeničnou i žitnou mouku, vodu a sůl s jódem (jedlá sůl, jodičnan draselný). Dále v něm najdeme droždí, kmín, pšeničný lepek a slad, sojovou mouku a látku zlepšující mouku: kyselinu L-askorbovou.
Zařazení chleba do jídelníčku neuškodí zdravým osobám, které netrpí intolerancí na lepek. Žito má příznivý vliv na kardiovaskulární onemocnění, pomáhá snižovat krevní tlak a působí jako prevence proti vzniku karcinomu tlustého střeva. Díky obsahu celulózy chléb pomáhá se správným vyprazdňováním. Pokud se snažíte o redukci hmotnosti, pak volte raději celozrnný nebo žitný chléb.
Nejlepší volbou je si upéct vlastní čerstvý domácí celozrnný chléb, do kterého můžete dát větší podíl žitné mouky. Poněvadž žitná mouka hůře kyne, tak kombinuje se s pšeničnou moukou nebo se používá postup přípravy kynutím z žitného kvásku. I tento kvásek si můžeme připravit sami nebo si ho získat od kamarádky nebo zakoupit. Kvásek si můžete dále krmit, a tak ho budete mít pořád k dispozici.