chléb toastový bílý
Bílý toastový chléb se skládá z pšeničné mouky, pitné vody, pšeničného kvasu, droždí, rostlinného oleje, cukru, jedlé soli, sušeného kvasu a dalších přídatných látek.
Bílý toastový chléb a ostatní pečivo z bílé mouky zařazujte na jídelníček jen v omezeném množství. Nadměrná konzumace pečiva z bílé mouky má vliv na vznik civilizačních chorob a přírůstek nadbytečných kil. Tyto pekařské výrobky mají vysoký glykemický index a jsou také chudé na vlákninu, a tak zasytí jen na krátko a brzy budeme mít opět hlad.
Dávejte pozor na složení toustového chleba, ty trvanlivé často obsahují mnoho přídatných látek a stabilizátorů. Nejlepší by byl kvalitní celozrnný toustový chleba, ale těch se v obchodech prodává málo. Měl by obsahovat alespoň 6g vlákniny na 100g. Pokud si chcete vyrobit toustový chléb doma sami, stačí k tomu máslo, mouka, sůl, mléko, olej, cukr a droždí nebo kvásek. Mouku zvolte raději celozrnnou, získáte tak více vlákniny a minerálních látek. Zdravější bude vždy ale kvalitní kváskový chléb žitný nebo podmáslový.