chléb toastový tmavý
Chléb toastový tmavý je pekařský výrobek, jehož základem bývá pšeničná bílá mouka. Dále se přidává voda, tuk, droždí, sůl a většinou také řada přídatných látek, jako jsou barviva, zlepšující přípravky, konzervanty či stabilizátory.
Vliv na zdraví se odvíjí podle konkrétního složení výrobku, velikosti porce chleba a zdravotního stavu konzumenta. Z výživových hodnot zde dominují sacharidy. Při redukci hmotnosti upřednostňujte chléb a pečivo, jehož základ tvoří celozrnná mouka. Ideální je kváskové, grahamové nebo špaldové pečivo.
Většina „tmavých“ chlebů nemá se zdravou výživou mnoho společného, protože jsou pouze obarvené. Pokud chcete koupit celozrnný chléb, nespoléhejte se jen na barvu výrobku, ale sledujte také složení produktu a jeho celkovou strukturu (chléb z celozrnné mouky bývá hutnější). Další možností je upéct si doma vlastní toustový chléb.